Haber: Kenan Zımba
Gazeteci-Yazar Ömer Fethi Gürer öncülüğünde başlayan Konya Zengen kasabası Niğde bağlanması girişimlerinde yeni bir aşamaya erildi. Zengen Belediye Meclisi Başkan Metin Karakaya başkanlığında toplanarak oy birliği ile Niğde bağlanma kararı aldı. Karara mecliste yer alan tüm partiler destek verdi.
Niğde bağlanması yönünde Haziran ayında gazeteci yazar Ömer Fethi Gürer, Kızılca Belediye başkanı İbrahim Gülümser,
CHP Bor İlçe Başkanı Mahmut Temeltaş, Harp-iş Sendikası Eski şube başkanı Abdullah Tuğrul, Can Taksi durak başkanı Hacı Çopur ile Kasabaya giderek bir dizi görüşmelerde bulunmuşlardı. Eski Zengen Belediye Başkanı Zihni Işık, ile kasaba ileri gelenleri İsmail Demir, Doğan Sayar, Şahin Yurttaş, Muhittin Çoban, Cahit Aksoy’da katıldığı toplantı da Niğde bağlanılmasının hem Zengen ,Hemde Niğde açısından yararları değerlendirilmişti. Bu görüşmeden sonra Kasabaya CHP İl Başkanı Durali Özçelik başkanlığında bir heyet ile daha sonra AKP Milletvekili ile Bor Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Emrah Çalapkulu’da ziyaretlerde bulundular.
Gazeteci-Yazar Ömer Fethi Gürer son olarak yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi-“ Tüm Niğdeliler ve Zengenliler birleşme konusunda dayanışma içinde olmalıdır. Zengen Niğde için önemli bir yerleşim yeri olacağı gibi Zengenlilerde Niğde ile ilişki kolaylığı yanında yeni hizmetlere ereceklerdir. Koca Konya’da küçük bir yer olmaktanda Niğde ilinde büyük bir kasaba olmak Zengen’e yeni hizmetlerinde akmasını sağlayacaktır.
Konuya olumsuz yönden değil olumlu yönden bakan Zengenliler çoktur. Gereken destek sağlandığında Zengen Niğde bağlanması gerçekleşmiş olacaktır. Bu kezde Zengen referandumunda Niğde bağlanma kararı çıkmazsa bu işten umudu kesmek gerekir. O nedenle bu girişim iki taraf içinde son şanstır.”DEDİ
Bu girişimlerden sonra Zengen Kasabasından beklenen haber geldi. Zengen belediye başkanı Metin Karakaya belediye meclisinde konuyu gündeme taşıdı. Farklı partilerden temsilcilerin yer aldığı toplantıya mazereti nedeni ile katılamayan iki üye dışında sekiz üye katıldı. Belediye meclisinde başkan Metin Karakaya yanı sıra Hasan Can, Şahin Yurttaş, Kemal Yıldız, İbrahim Özdemir, Mahmut Deligöz, Mehmet Özlem, Erdem Erdoğan olumlu oyları ile Zengen Niğde bağlanması yönünde belediye meclis kararı çıktı. Belediye Başkanı Metin Karakaya amaçlarının Zengen Kasabası her yönden gelişmesini sağlamak olduğunu belirterek Konya il merkezine olan uzaklığımız nedeni ile yıllardır ticari anlamda iç içe bulunduğumuz Niğde arasında tercihi Niğde ilinden yana kullandık. Niğde iline bağlanma isteğimiz sorunlarımıza sahip çıkılacağı ve daha sıkı bir diyaloğ içinde olmamızı sağlayacağı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Kasabamızın sorunları vardır. Bunların çözülmesi amacı ile çalışmalarımız bulunuyor. Bir yerde 200 km ötede il merkezi yerine 50 km ötede il merkezinden daha iyi anlaşılıp daha çok sahiplenileceğimiz düşüncesindeyiz. ” dedi. Bu aşamadan sonra kararın uygulanılabilmesi için sürecin başladığını söyleyen başkan Niğde milletvekilleri ile tüm kesimlerinde çaba ve çalışmalarda verecekleri desteği önemsediklerini belirtti.
Zengen Kasabası Adana/Ankara E-90 ve Kayseri/Niğde Devlet Karayolları ağında birbirine 5 km. mesafede iki ayrı yerleşim biriminden oluşmaktadır. Konya’ya 210 km, bağlı olduğu ilçe Ereğli’ye 60 km mesafededir. Zengen Dört mahalleden oluşmakta olup,06/06/1976 yılında belediye kurulmuş, şu anda Resmi nüfusu 2807’dir.